Fibrilacija atrija označava nepravilnu kaotičnu propagaciju električnog impulsa u pretklijetki što uzrokuje smanjenje njezine kontrakcije. U većini je slučajeva posljedica neke strukturne bolesti srca, ali se često javlja i kod zdravih mladih ljudi. Budući da se električni impuls nepravilno prenosi, srčani puls također je nepravilan, a može biti prebrz ili prespor. To rezultira neugodnim osjećajem lupanja srca i može dovesti do poremećaja svijesti, odnosno do srčanog popuštanja. Ako traje duže, može nastati ugrušak i tada postoji rizik od moždanog udara. Ovisno o trajanju i stupnju oštećenja lijeve pretklijetke, odlučujemo se za jednu od strategija liječenja:

  1. srčani puls lijekovima se održava u normalnim granicama i provodi se antikoagulantna terapija Martefarinom (varfarinom) kako bi se spriječio nastanak ugruška;
  2. lijekovima ili elektrošokom u kratkoj općoj anesteziji uspostavlja se normalni srčani ritam koji se nakon toga održava lijekovima;
  3. radiofrekventnom ablacijom ušća plućnih vena koja u većini slučajeva dovodi do trajnog izlječenja poremećaja ritma.  

 

Paroksizmalna supraventrikulska tahikardija kružna je aritmija uzrokovana snopićem unutar srca koji provodi električni impuls u krivom smjeru. Kruženje električnog impulsa uzrokuje tahikardiju, odnosno ubrzan srčani puls. Ta aritmija, osim u rijetkim slučajevima, nije opasna, ali je izrazito neugodna i zahtijeva liječenje u hitnoj službi. Ranije je bilo uobičajeno liječenje lijekovima, a danas se ovi bolesnici mogu trajno izliječiti radiofrekventnom ablacijom.

 

Undulacija atrija  aritmija je koja se javlja u zdravom ili strukturno promijenjenom srcu, a nastaje kruženjem električnog impulsa u desnoj pretklijetki. Klinička slika i standardno liječenje slični su kao kod fibrilacije atrija. Danas je uobičajena vrlo uspješna metoda liječenja radiofrekventnom ablacijom.

 

Ekstrasistole su dodatni otkucaji srca koji nastaju zbog pojave srčanog impulsa izvan normalnog sinusnog čvora. Ako nastaju u pretklijetki, nazivaju se supraventrikulske ekstrasistole (SVES), dok se one koje nastaju u klijetki nazivaju ventrikulske (VES). Uobičajen su i normalan nalaz kod većine zdravih ljudi. Ako su učestale, iz više fokusa, ili su kompleksne, mogu ukazivati na bolest srca koju je potrebno liječiti. U slučajevima izrazito oštećene srčane funkcije potrebna je primjena lijekova koji smanjuju njihovu učestalost. Učestale ventrikularne ekstrasistole mogu dovesti i do slabljenja pumpne funkcije srčanog mišića i često značajno narušavaju kvalitetu života. U takvim se slučajevima u našoj ustanovi rutinski izvodi radiofrekventna ablacija.

 

Ventrikulska tahikardija i ventrikularna fibrilacija  rijetke su, ali po život opasne aritmije koje  dovode do neadekvatnih kontrakcija srčane klijetke i do izrazitog pada tlaka, a ako traju duže, do smrtnog ishoda. Kod bolesnika koji imaju povećan rizik od tih aritmija potrebno je liječenje posebnim antiaritmicima. Bolesnicima se može ugraditi kardioverter defibrilator, a bolest se uspješno liječi i radiofrekventnom ablacijom.