Dijagnoza bolesti srčanih zalistaka započinje razgovorom o tegobama i ranijim bolestima (anamnezom) te kliničkim pregledom.

Na osnovi simptoma i znakova te nalaza srčanih šumova i drugih karakterističnih pokazatelja već se može naslutiti o kojoj se bolesti zalistaka radi.

 

Dijagnoza se potvrđuje transtorakalnim ultrazvukom srca kojim se prikazuje točna struktura zalistaka i ostalih dijelova srca i njihova funkcija te se određuje težina bolesti. Transezofagijskim ultrazvukom po potrebi se prikazuju navedene strukture s još većom točnošću, a danas se u našoj ustanovi izvodi i takozvani 3D ultrazvuk srca kojim se precizno može pokazati morfologija oštećenih zalistaka, što ima dijagnostičku i terapijsku vrijednost.

Težina bolesti najtočnije se određuje mjerenjem tlakova u srčanim šupljinama postupkom kateterizacije srca, a u slučaju predviđenog operativnog liječenja redovito se provodi i koronarografija kako bi se u istom kirurškom zahvatu mogla adekvatno liječiti i eventualna koronarna bolest. Ergometrija pomaže u procjeni funkcionalne sposobnosti bolesnika, otkrivanju eventualne slabije opskrbe srca kisikom, kao i potencijalne opasnosti od aritmija u opterećenju.

 

Definitivno je liječenje obično operacija srčanog zalistka pri čemu se ugrađuje umjetni, mehanički ili biološki zalistak. Postoje strogo određene smjernice po kojima se na osnovi težine bolesti određuje kada je najbolje vrijeme za operaciju. Kod nekih bolesnika kod kojih je zbog težine srčane bolesti i prisutnosti drugih bolesti rizik od operacije prevelik, nastavlja se liječenje lijekovima.

Danas se kod visokorizičnih starijih bolesnika zamjena aortnog zalistka u Klinici Magdalena može učiniti i minimalno invazivnim pristupom kroz arteriju (TAVI) u preponi što omogućava značajno brži oporavak. Iako se oštećenja srčanih zalistaka ne mogu izliječiti lijekovima, oni usporavaju pogoršanje srčane funkcije i zbog toga su osnova liječenja svih bolesnika. Nakon ugradnje umjetnog mehaničkog zalistka potrebno je doživotno liječenje lijekovima koji sprječavaju zgrušavanje krvi (varfarin) te antibiotska zaštita kod svakog invazivnog zahvata (stomatološki zahvati, mali i veliki kirurški zahvati).

 

Sumnjate li da imate neke od simptoma bolesti srčanih zalistaka, slobodno nas kontaktirajte ili se naručite za pregled.