Što je elektrokardiogram (EKG)?

 

Elektrokardiogram je test koji snima električnu aktivnost srca. Sa svakim srčanim otkucajem električni impuls dovodi do kontrakcije srčanog mišića i krv se šalje u ostale dijelove tijela. Standardni EKG zapis sastoji se od 12 različitih vektorskih zapisa, svaki odražava razliku električnih potencijala između pozitivne i negativne elektrode smještene na udovima i prsnom košu.  Zapis se sastoji od različitih krivulja (p val, QRS kompleks, T val) koji svaki označavaju određen dio srčanog ciklusa.

 

Zašto koristimo EKG?

 

EKG radimo jer nam 12-kanalni EKG zapis daje brojne informacije i danas je neizostavan dio kardiološkog pregleda. Na primjer, preko EKG-a otkrivamo informacije o trenutnom srčanom ritmu i broju otkucaja srca. Ključan je za donošenje mnogih kardioloških dijagnoza, posebno aritmija i ishemijske bolesti srca (akutni infarkt miokarda, preboljeli infarkt miokarda - ožiljak). Osim toga može otkriti povećanje srčanih šupljina (pretklijetki), zadebljanje (hipertrofiju) klijetki i određena stanja predisponirajuća za iznenadnu srčanu smrt (npr. Wolf-Parkinson-White sindrom, sindrom produljenog QT intervala, Brugada sindrom).

 

Kako izgleda postupak snimanja elektrokardiograma?


Bolesnik u kabini skida gornji dio odjeće tako da se oslobodi prsni koš. Potom legne na krevet na kojemu sestra stavlja elektrode (4 elektrode na udove - 2 na ruke i 2 na noge i 6 elektroda na gornji dio prsnog koša) i snima EKG zapis.

Snima se i zapisuje na milimetarski papir. Pretraga je bezbolna i bezopasna.

 

Kad su gotovi nalazi?

 

Odmah po završetku  snimanja liječnik će vam očitati EKG zapis.

 

 

Koja je cijena EKG-a?

 

Cijenu usluge pronađite OVDJE

 

NARUČITE SE ZA PREGLED OVDJE