Što je ergometrija?

 

Ergometrija ili test opterećenja je dijagnostička pretraga koja bilježi električnu aktivnost srca (EKG) pod opterećenjem (prilikom hoda na pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla - biciklerometra). Objektivno pokazuje koliko je smanjeno podnošenje fizičkog opterećenja bolesnika te ukazuje na moguću koronarnu bolest.

 

Što otkriva ergometrija?

 

Ergometrija nam indirektno otkriva kakav je protok kroz koronarne arterije u stanju povećanog napora.  U slučaju kad koronarni protok nije dostatan dolazi do EKG promjena i /ili subjektivnih tegoba pacijenta. Putem EKG-a prati se i kretanje srčanog ritma tijekom opterećenja, te se mogu detektirati aritmije. 

 

Kako izgleda pregled?

 

Na prsni koš zalijepe se elektrode koje kontinuirano bilježe električnu aktivnost srca (EKG) te se na desnoj nadlaktici mjeri tlak. Pacijent se podvrgne standardiziranom i mjerljivom opterećenju prilikom hoda na pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla. U definiranim intervalima opterećenje se povećava. 

 

Kako se pripremiti za ergometriju?

 

Na dan testiranja ergometrije potrebno je popiti jutarnju terapiju, nije poželjno jesti sat vremena prije testiranja, ali nije potrebno biti natašte. Za samu pretragu potrebno je odjenuti ugodnu odjeću te udobne cipele ili tenisice u kojima ćete moći što udobnije hodati. 

 

Kad su gotovi nalazi?

 

Priprema za ergometriju i samo testiranje traje ovisno o stupnju opterećenja koje je određeno za dob i spol pacijenta. Rezultati testiranja vidljivi su odmah, a sam nalaz je gotov za 10 minuta.

 

Koja je cijena pregleda ergometrije?

 

Cijenu usluge pronađite OVDJE

 

NARUČITE SE ZA PREGLED OVDJE