• Koliko mogu biti tjelesno aktivan nakon koronarografije / ugradnje stenta? Sljedećih 7-10 dana potrebno je izbjegavati veće fizičke napore kako bi se izbjegle moguće komplikacije na samom mjestu punkcije (krvarenje, toplina i sl.). Nakon toga možete postupno povećavati tjelesnu aktivnost, ali pokušajte izbjegavati veće fizičke napore do prve kontrole kardiologa.
  • Što ako osjetim bol, žarenje ili hematom na mjestu punkcije? U slučaju bilo kakve sumnje na komplikaciju na mjestu punkcije potrebno se u što kraćem vremenu javiti svome liječniku opće prakse ili hitnoj službi gdje će se odrediti daljnji tijek liječenja.
  • Koje lijekove moram piti? Prilikom odlaska iz bolnice na medicinskoj dokumentaciji (otpusnica, otpusno pismo) pisat će koje lijekove trebate uzimati i kako. Ako postoje određene nejasnoće, javite se svom kardiologu ili obiteljskom liječniku. U slučaju da ste dobili stent, izuzetno je važno da terapiju uzimate redovito kako biste izbjegli mogućnost zatvaranja stenta (posebice lijekove protiv zgrušavanja krvi).
  • Zašto moram piti lijekove kad mi je nalaz koronarografije uredan? Uredan nalaz koronarografije znači da su vam krvne žile na srcu zdrave, a lijekovi su prilagođeni ostalim vašim tegobama (hipertenzija, fibrilacija i sl.), stoga ih je potrebno uzimati. Nikako nemojte prekidati uzimanje bilo kojih lijekova bez savjetovanja sa svojim kardiologom ili liječnikom opće prakse.
  • Može li se stent pomaknuti u krvnoj žili? Postavljeni stent ostaje na mjestu gdje ga je interventni kardiolog postavio i nema straha od pomicanja. Krvne stanice prerastu preko njega i on postaje trajni dio vaše krvne žile.
  • Smijem li proći kroz detektor metala nakon ugradnje stenta? Stent je napravljen od specijalne vrste nemagnetskog metala.
  • Kada se mogu vratiti na posao? Povratak na posao planirat ćete u dogovoru sa svojim liječnikom opće prakse koji će pratiti vaš tijek oporavka.