• Koliko mogu biti tjelesno aktivan/aktivna prije operacije? Budite aktivni koliko je moguće, u granicama mogućnosti vašeg srca. Ako vam liječnik nije savjetovao drugačije, za sva pitanja vezana uz određene aktivnosti konzultirajte svog liječnika opće prakse ili kardiologa. Ako sudjelujete u kardiološkom rehabilitacijskom programu, nastavite s njim.

 

  • Bojim se i strepim od ishoda operacije. Kako se nositi s tim? Osjećaj strepnje i straha je normalan. Podijelite ga s nekim bliskim, članom obitelji, prijateljem, nekime tko je već imao operaciju na srcu. Neznanje je temelj neizvjesnosti i straha. Upoznajte što bolje svoju bolest. Pitajte liječnike – kardiologa, kirurga, anesteziologa, medicinske sestre ili svog liječnika obiteljske medicine.

 

  • Propisano mi je više lijekova koje stalno uzimam. Koje lijekove moram prestati uzimati prije operacije? Nastavite s uzimanjem propisanih lijekova. Ako vam liječnik nije savjetovao drugačije, nemojte prestati s njihovim uzimanjem. Ako imate pitanja vezana uz lijekove, razgovarajte s obiteljskim liječnikom ili kardiologom. Vaš će vam kirurg savjetovati kada prestati s uzimanjem acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol, Cardiopirin) ili lijekova za smanjenje zgrušavanja krvi (Martefarin, Pelentan, Sintrom, Plavix) prije operacije. Kada dođete u bolnicu na operaciju, molimo vas da ponesete sve lijekove koje trenutno uzimate, u njihovoj originalnoj ambalaži.

 

  • Što učiniti u vezi pušenja? Je li pušenje prepreka za operacijski zahvat? Važno je prestati pušiti. Pušenje ostavlja posljedice na organizmu jer sužava koronarne arterije, uzrokuje poremećenu produkciju sluzi u plućima, ubrzava rad srca i povisuje arterijski tlak, otežava izmjenu plinova te povećava koncentraciju „loših” plinova u krvi. Dugotrajno pušenje uzrokuje trajne posljedice za dišni sustav te može, osim razvoja maligne bolesti, dovesti do kronične opstruktivne bolesti pluća koja značajno smanjuje mogućnosti za normalan život. Pušenje je i važan uzročnik raka mokraćnog mjehura, čiji je glavni znak bezbolno mokrenje krvi. Nažalost, kada se taj znak pojavi, već može biti prekasno. Razgovarajte s obiteljskim liječnikom ili se raspitajte o programima koji vam mogu pomoći da prestanete pušiti (Zagrebačka škola nepušenja, nikotinski flasteri, žvakaće gume i dr.).

 

  • Hoće li me boljeti nakon operacije? Ako osjetite bol ili peckanje u području rezne rane, obvezno to recite medicinskoj sestri ili anesteziologu. Dobit ćete potrebnu količinu lijekova protiv bolova (analgetika) uz koje će bol nestati.

 

  • Što je to fizikalna terapija i kako se provodi? Fizikalna terapija obuhvaća niz vježbi koje će vam pokazati fizioterapeut. Oni će vam ih pomoći provoditi odmah nakon odvajanja od ventilatora. To su u prvom redu vježbe disanja kako bi se pluća što bolje aktivirala nakon razdoblja kada su bila ventilirana aparatom za umjetno disanje. Slijede vježbe ruku i nogu u cilju održavanja pokretljivosti sustava za kretanje. Konačno, sjedenje i stajanje važan su kriterij za premještaj na odjel za kardijalnu kirurgiju.

 

  • Što mogu jesti neposredno nakon operacije? Nakon operacije apetit neće biti izražen, ali će se ubrzo oporaviti. Dobit ćete laganu, dijetetski prilagođenu hranu. To će se nastaviti i na odjelu za kardijalnu kirurgiju.

 

  • Kako članovi obitelji mogu dobiti informacije o mom zdravstvenom stanju dok sam na odjelu za anesteziologiju i intenzivno liječenje? Svaki dan od 11 do 12 sati te od 18 do 19 sati telefonskim upitom na broj 049 244 126, vaša najbliža obitelj može saznati sve pojedinosti u razgovoru s dežurnim anesteziologom.

 

  • Može li me obitelj može posjetiti dok sam na odjelu za intenzivno liječenje? Članovi najuže obitelji mogu vas posjetiti ako su zdravi. Moguće je da zbog epidemioloških razloga u određenim vremenskim periodima posjeti budu ograničeni ili zabranjeni. Ne preporučuje se da u posjete dolaze djeca mlađa od 16 godina. Vrijeme posjeta dogovorit ćete s dežurnim anesteziologom. Prilikom posjeta obitelj je dužna poštovati Kućni red bolnice.